Zařízení na pastování medu s ohřívacím pláštěm - CLASSIC LINE
Zařízení na pastování medu s ohřívacím pláštěm - CLASSIC LINE
Čerstvý med je hustý a průzračný. Po určitém čase však podléhá přírodní krystalizaci. Ideální teplota pro krystalizaci je 16-18 °C. Při vyšších teplotách se tento proces zpomalí, ale krystalky mají větší rozměry.
Zahřátí medu na teplotu okolo 40 °C na delší dobu má za následek, že med přejde ze stavu zkrystalizovaného do stavu tekutého.
Zařízení na pastování medu má speciální mechanické míchadlo, které umožňuje rekrystalizaci, díky které med získá ideální konzistenci na "namazání", podobnou jako mají čokoládové krémy pro děti. Jádro celého procesu spočívá v opakujícím se provzdušňování a intenzivnímu míchaní po několik dní do dosažení požadované konzistence. K provzdušňování dochází právě v průběhu míchání.