Dehydratace medu
Dehydrátor a kvalita medu
Zařízení slouží ke snížení obsahu vody v medu díky efektivnímu způsobu odpařování. Základní včelařská poučka zní, že optimální obsah vody ve finálním produktu by měl být 18 %. Takový med můžeme považovat za zralý a vhodný k vytočení a konzumaci. Bohužel, často se stává, že vnější vlivy včelám neumožňují odpaření vody ještě uvnitř úlu.
Taková situace je typická u řepkového medu, kdy rychle vytočení medu z rámků nás může zachránit před zkrystalizováním medu v plástech. Podobná situace nastává i na konci sezony v případě sběru medovice nebo zlatobýlu. Počasí rychle přechází z letního na podzimní – snižuje se teplota a narůstá vlhkost. Za těchto podmínek včely nemají možnost med zahustit, čili odpařit z něho vodu na požadovanou úroveň. Musíme zdůraznit, že nedozrálý med může podléhat procesu fermentace, takže nakonec nebude vhodný jak ke konzumaci člověkem, tak ani samotnými včelami.
Jak funguje dehydrátor?
Obsluha je velmi jednoduchá. Nejprve vlijeme med do komory, zavřeme a spustíme zařízení. Nainstalované talíře se začnou otáčet a tím na sebe nabalují sušící se med.
Toto zařízení se těší čím dál větší popularitě díky tomu, že činí včelaře nezávislým na nepředvídatelných povětrnostních podmínkách. Díky dehydrátoru LYSON si nemusíte lámat hlavu s podmínkami, které negativně ovlivňují vlhkost medu.