Refraktometr s podsvíceným displejem
Refraktometr s podsvíceným displejem
Návod k použití:
Refraktometr i analyzovaný med musí mít teplotu přibližně 20 °C. Během používání držte přístroj ve vodorovné poloze. Chcete-li provést měření, zvedněte průhlednou klapku a položte vzorek medu na skleněný hranol tak, aby byl zcela pokryt medem.
Před odběrem vzorku je nutné nádobu s medem promíchat, jinak může být výsledek chybný, protože vzorek bude odebrán z horní vrstvy nádoby. K nanášení medu na hranol by se neměly používat žádné ostré předměty, protože by mohlo dojít k (text nečitelný - pozn. redakce) nebo poškození hranolu.
Poté ihned spusťte klapku hranolu a odečtěte hodnotu. U refraktometru - modelu (156 C) je na horní straně knoflík pro kompenzaci teplotních odchylek.
Čtení hodnoty:
Nasměrujte přístroj vodorovně pod světlo (lampy nebo denní světlo) a nastavte okulár tak, aby se světlo zaměřilo na stupnici. Hodnotu na stupnici lze snadno odečíst v místě, kde v zorném poli stupnici mezi tmavou a světlou částí protíná linie.
Po odečtení hodnoty je nutné nezapomenout hranol a klapku hranolu pečlivě očistit teplou vodou. Pokud by med zůstal na přístroji, mohlo by dojít k jeho poškození.
Kalibrace refraktometru 156G
Na lesklou stranu malého hranolu (je součástí dodávky, je zabalen v papíru) je třeba umístit jednu kapku oleje pro nastavení dioptrií (je součástí dodávky).
Poté zvedněte klapku refraktometru a umístěte hranol na refraktometr. V tomto okamžiku si všimnete referenční čáry (Brix 78,8 %); v případě potřeby můžete provést další úpravy pomocí točítka.
POZNÁMKA:
Kalibraci obvykle není třeba provádět - je třeba dbát na opatrnost. Mějte také na paměti, že se jedná o optický přístroj a jako s takovým by se s ním mělo zacházet, proto se mu vyhněte:
- výrazné teplotní rozdíly
- pád nebo otřesy přístroje
- vlhkost v prostoru skladování přístroje
- škodlivé prostředí v prostoru skladování přístroje
SMĚRNICE RADY 2001/110/ES ze dne 20. prosince 2001 o obsahu vlhkosti v medu:
- obecně ne více než 20 % - vřes (Calluna) v pekařském medu obecně ne více než 23 %
- pekařský med (určený pro potravinářský průmysl) z vřesu (Calluna) ne více než 25 %
Refraktometr má tři stupnice: - `Be` - Brix% - Voda %.