Jarní medobraní

Jaro je v plném proudu. Počasí je zatím mírně příznivé. Není tak teplo jako loni ve stejnou dobu, ale hodiny, kdy mohou včely létat pro snůšku, jsou docela dobré. Každých pár dní prší, což většině rostlin prospívá k získání nektaru. Nadstavky se tedy plní medem a včelaři se připravují na první letošní medobraní.

Na jaké medy se můžete na jaře spolehnout?

Především je to období sběru řepkového medu. Pozlacená políčka až k obzoru jsou zpravidla výbornou příležitostí pro hmyz, aby nasbíral velké množství komoditního medu. Řepkový med je ceněn velkým počtem spotřebitelů, kteří na něho každoročně netrpělivě čekají. Je to také druh medu, který se výborně hodí ke krémování. Jedná se o proces mačkání, při kterém výsledný produkt získá strukturu, která je mezi patokou (tekoucí med) a drobenkou (krystalický med).

V některých včelínech se získává pampeliškový med. Má o něco tmavší barvu než dříve popsané, příjemnou chuť a vůni. Pampeliška lékařská je na loukách běžná rostlina, která může za vhodných podmínek přinášet užitek jen o málo nižší než řepka. Dobře nektaruje za teplých dnů po chladných nocích. Včely se nejčastěji slétají na květy na plném slunci.

Typickým jarním včelím produktem je také vícekvětový med. Zvláště cenné jsou medy, které jsou přírodní směsí nektarů z mnoha druhů rostlin. Jejich enzymatická aktivita může být velmi vysoká a jejich složení neuvěřitelně bohaté. Mohou obsahovat vrbový, javorový a pampeliškový med, stejně jako široký katalog nektarů ze sadů nebo divoce rostoucích rostlin.

Určitým problémem při získávání jarních medů je fakt, že většinou velmi rychle krystalizují. Z tohoto důvodu se někteří včelaři rozhodují pro medobraní v době snůšky. Takový postup je oprávněný. Med, který krystalizuje v plástech, je v podstatě nevyzvednutý. Při rozhodování o takovém předčasném sběru medu je však třeba mít na paměti omezení, která jsou s ním spojena. Ve většině případů nelze manipulovat s celými nástavkami. Vybírání medu pomocí přepážek  je mnohem jednodušší a kratší. Při sběru na začátku května je nejčastěji nutné rozhodnout o výběru rámků s medem připraveným k extrakci po jednom.

Kdy je med připraven ke stáčení?

Hodně záleží na druhu medu. Obvykle se předpokládá, že medy s obsahem vody 18 % lze bezpečně extrahovat. To však neplatí pro med zlatobýlu. Tento druh může kvasit již při 17 % objemu vody. V případě jarních medů je v tomto ohledu bezpečnou hranicí 18 %.

Na jaře následuje kvetení jednotlivých druhů velmi rychle za sebou. Trh zase očekává, že včelaři budou ve svém včelařském portfoliu nabízet širokou škálu druhově specifického medu. Někdy je potřeba z úlů odstranit med, který včely ještě dostatečně neodpařily, aby se uvolnilo místo pro odběr z jiných rostlin nebo aby se zabránilo smíchání nektarů. V tomto případě musí práci, kterou obvykle vykonávají včely, provádět chovatel včel. K sušení medu se používají specializovaná zařízení, tzv. sušičky medu.

Stupeň zralosti medu se ve včelařské praxi nejčastěji odhaduje vizuálním posouzením zalepení plástů včelami. Když je med připraven ke skladování, pokryjí se buňky naplněné medem tenkou voskovou vrstvou. Předpokládá se, že pokud pokrývá přibližně dvě třetiny povrchu plástů nebo více, med z něj by neměl fermentovat. Kromě toho lze plásty, v nichž jsou některé buňky s medem otevřené, protřepat. Pokud včelař vidí, že z plástů kape, nejsou vhodné k vyprázdnění. Pochybnosti lze rozptýlit také pomocí ručního refraktometru. Takový přístroj je malý a lehký, pohodlně se používá a je přesný. Při měření na velkém a zejména vysokém rámu je však třeba dbát zvýšené opatrnosti – hodnoty získané ze spodní a horní části plástve se mohou lišit.

Jak uspořádat sběr medu?

Nejlepší je to udělat tak, aby to pro včely bylo co nejméně stresující a zároveň časově co nejúspornější. Vždyť v hlavní sezóně je času málo.

Typickou mechanickou metodou sběru včelích plástů je použití přepážek. Tato jednoduchá zařízení jsou ekvivalentem jednosměrné ulice. Díky nim mohou včely opustit úly a zamířit do hnízd nebo do medných nástavků pod nimi. Jejich návrat na dno úlu s medem, který se má vytáčet, je však velmi nepravděpodobný. Použití přepážek při vytáčení medu má řadu dalších výhod. Je to levné. Jednou zakoupená přepážka může vydržet desítky let. Není třeba kupovat žádné látky, jako jsou repelenty. Přepážky jsou navíc zcela univerzálním vybavením, které lze použít bez ohledu na typ včelstva. S použitím přepážek jsou spojeny i nevýhody. Jedním z nich je nutnost navštívit včelín dvakrát.

Přepážka úlová 39X24 cm (dřevěná)

Medobraní

  1. První den se na hnízdo nad mateří mřížkou umístí nástavek s plásty nebo rámky s mezistěnou, aby se vytvořil prostor pro únik včel z medníku. Na tomto patře je umístěna přepážka a na ní jsou umístěna nástavky s medem, které včelař chce hmyzu odebrat.
  2. Druhý den (nemusí to být nutně následující den) se včelař vrátí do včelína, aby vybral nástavky naplněné zralým medem. Po vyjmutí rámků z úlů se rámky odstraní a úl se zakryje strůpkem a stříškou, aby včely mohly pracovat na obvyklém místě.

Přepážka nezaručuje odstranění 100 % hmyzu z medníku. Zpravidla jich v každém nástavku zůstává několik nebo několik desítek. Existuje však způsob, jak je obnovit. Při převozu korpusů do studia je vhodné provést trik – zakrýt všechna okna kromě jednoho. Po noci se tam shromáždí včely. Než se včelař pustí do vytáčení medu, může je snadno umístit do obalového boxu a použít podle potřeby (např. podáním vybranému produkčnímu včelstvu nebo vytvořením obalu a jeho zasazením do samostatného úlu).

Medobraní lze provádět také pomocí repelentů nebo silným proudem vzduchu, který vyfoukne hmyz z mezer mezi rámky. První metoda je však spojena s vnášením chemické látky do prostředí úlu a druhá s obrovským stresem pro včely vyhozené z úlu a alespoň částečnou ztrátou. Proto se použití přepážky jeví jako optimální možnost.

Extrakce medu

Pro získávání medu je dobré mít praktické včelařské potřeby a vhodnou místnost – včelařský ateliér.

Nejprve je třeba plásty očistit. K tomu lze použít voštinovou vidličku. Jedná se o základní možnost, která se doporučuje pouze pro malá včelstva. Ve středně velkých včelínech může a měla by být tato činnost mechanizována. K tomuto účelu se používají různá odvíčkovací zařízení. Mohou být vybaveny nožem nebo šlehacím prvkem. 

Stůl odvíčkovací zesílený 1000 mm, rámek 39 x 24 – CLASSIC

Medomet

Takto připravené plásty se vloží do medometu. Jedná se o zařízení, které využívá odstředivou sílu k vyprázdnění buněk plástu. Medomet je tedy buben s košem, do kterého se zavěšují odvíčkované plásty. Poté se dají do pohybu a med z nich vystříkne na stěny odvíčkovacího zařízení. Poté stéká na dno a následně do vypouštěcího ventilu.

Medomet radiální Ø 800 mm, elekt. 12V, Typ: SDD-2DP. Max 24 rámky 39×24 – MINIMA

Síta

Další fází je odstranění voskových částic, které se vytvořily při odvičkovaní. K tomu lze použít síta, cedníky nebo čas – med se čistí gravitačně ve speciálních nádobach v teplé místnosti. Případné nečistoty se shromažďují nahoře, zatímco zespodu je med již připraven k balení.

Síto kuželové se stojánkem

Odvíčkování medu

U středních a větších včelstev by se mělo zvážit pořízení linky na odvíčkování a vytáčení medu. Jedná se o soubor zařízení, který výrazně snižuje nároky na pracovní sílu při extrakci. Konfigurace linky závisí na specifikaci zakázky. Základní variantou je však odvíčkovací jednotka, nakládací dráha, vytahovač medu a sběrné místo prázdných plástů. Kromě toho lze linku dovybavit nádobou na med nebo čističkou medu. Lze jej také připojit přímo ke nádobam, aby se ještě více snížilo množství ruční práce při vytáčení medu.

Nádoba z nerezové oceli o objemu 100 l s kuželovým sítem

Med vytočený při medobraní lze stáčet do jednotlivých balení, pokud včelstvo prodává med maloobchodníkům nebo v této formě dodává med velkoodběratelům. Nalévání do sklenic lze rovněž mechanizovat. Pokud je příjemcem stáčírna, lze jej plnit i do velkoobjemových kontejnerů.

 

První jarní medobraní je časem, kdy je třeba zaplatit za celoroční úsilí vynaložené na péči o včely. A nejde jen o hodnotu získaného medu vyjádřenou v penězích. Neméně důležité je uspokojení z dobře odvedené práce. Hojnost jarního medu je toho nejlepším důkazem.