Opylování a hospodářská hodnota
Nejdůležitějším úkolem včel je samozřejmě opylování rostlin, které má významný vliv na výnosy plodin a umožňuje mnoha druhům rostlin produkovat semena. Hodnota zemědělské produkce dosažená díky opylování včelami za jeden rok dosahuje celosvětově 265 miliard EUR, v zemích EU 22 miliard EUR*.
Včelí produkty
Pro včelaře je nejdůležitějším produktem samozřejmě med. Kromě medu se od včel získává vosk, květový pyl, perga, propolis, mateří kašička a včelí jed.
Pyl a perga
Pyl lze získávat v každém včelíně, za předpokladu přítomnosti bohatých pylových zdrojů a dostatečně vysoké kondice včelstev. Nedostatek pylu negativně ovlivní vývoj včelstva, proto se pyl nesbírá během období špatného počasí a slabých zdrojů. Sběr pylu lze zahájit u silných včelstev na jaře, po rozkvětu pampelišek a řepky olejné. Nejvyšší pylový výnos má pampeliška lékařská – až 300 kg z 1 ha. Dobrými zdroji pylu jsou také akácie, chrpy, svazenka, vlčí máky a pohanka. Z hlediska pylu jsou vydatné rostliny zlatobýl a vřes, ale pyl z nich se nesbírá, protože je pozdě a může to zpomalit vývoj včelstev před zimou.
Pylové rousky se sbírají pomocí pylochytu, které se umisťují před česno úlu nebo na strůpku. Jakýkoli sběr je třeba regulovat a přerušovat během období špatného počasí. Pyl by se měl sbírat denně a okamžitě sušit, aby se zabránilo rozvoji mikroorganismů. Pyl se suší teplým vzduchem v sušičce na pyl a po vysušení se třídí a prohání přes čístičku na pyl, aby se odstranily nečistoty.
Mateří kašička
Mateří kašička je výměšek hltanových žláz včel, který slouží jako potrava pro včelí matku, matečníkové a trubčí larvy. Kašičku produkují mladé včely – krmičky, které ještě nevykonávaly žádné vyčerpávající práce. Je bohatá na živiny, včetně cukrů, bílkovin, aminokyselin, mikroelementů, vitamínů, mastných kyselin a hormonů. Mateří kašička se získává z třídenních matečníků, odstraněním larvy a sběrem kašičky lžičkou nebo speciálním odsávacím zařízením. Po odběru je nutné kašičku okamžitě zchladit na teplotu nepřesahující 2°C nebo ji lyofilizovat, aby se prodloužila její trvanlivost.
Propolis
Propolis, neboli včelí tmel, je látka, kterou včely používají k ucpávání mezer v úlu a k pokrytí jeho stěn. Má silné baktericidní účinky, které zabraňují růstu mikroorganismů. Včely sbírají pryskyřici z pupenů stromů, formují ji do vláken, která následně zpracovávají do kuliček a umisťují do pylových košíčků. Propolis se sbírá škrábáním z rámků, dřevěných lišt a dalších částí úlu nebo pomocí speciálních vložek s podélnými štěrbinami. Lze také použít speciální mřížku na sběr propolisu, kterou se umisťuje přímo na rámky. Včelí tmel obsahuje asi 40 % pryskyřic, včelí vosk (17 %), rostlinný vosk (6 %), třísloviny (10 %) a těkavé látky (14 %). Je obtížně rozpustný ve vodě, ale dobře se rozpouští v lihu a jiných organických rozpouštědlech. Jeho barva může být různá – od žlutooranžové až po třešňově hnědou. Propolis je velmi biologicky aktivní a díky svým antimikrobiálním vlastnostem má široké využití v apiterapii.
Včelí jed
Včelí jed je látka vylučovaná dělnicemi a včelími matkami, která se hromadí v jedovém váčku. Množství vyprodukovaného jedu závisí na výživě včel perga. Jed slouží včelám k obraně a jeho množství v těle včely se zvyšuje s věkem. Získávání jedu je pracné a spočívá v použití elektrických podnětů nebo ručním sběru jedu. Jed má farmakologické vlastnosti, které se využívají v terapii apitoxinem.
Včely nám poskytují nejen med, ale i mnoho dalších cenných produktů, které mají široké využití. Pyl, perga, mateří kašička, propolis a včelí jed jsou jen některé z nich. Každý z těchto produktů má své jedinečné vlastnosti a může být využíván jak v potravinářském průmyslu, tak i v medicíně.
* Údaje za rok 2013