Extrakce včelího pylu krok za krokem

Včelí pyl je spotřebitelský ceněný včelí produkt, který je obtížnější získat než med. Jaké jsou metody jeho sběru a jaké nástroje budete potřebovat? Zjistěte, jak krok za krokem sklízet včelí pyl, pokud jste začínající včelař.

Vhodné načasování a mírnost

Včely sbírají pyl (samčí pohlavní buňky) z medonosných rostlin. Jsou to malé elementy na tyčinkách květů, které umožňují jejich opylení a následnou tvorbu plodů. Včely sběračky získávají pyl, který přenášejí na svém třetím páru nohou v podobě korálků (pyl nasbíraný do košíčků smíchaných s medem a trochou nektaru). Zajímavé je, že baličky mohou obsahovat až 3-4 miliony pylových zrn a k jejich nasbírání musí hmyz obletět 500 květů. Pyl je pokladnicí vitamínů, mikro- a makroprvků, a proto se používá jako přípravek podporující zdraví i pro člověka. Její barva závisí na rostlinách, ze kterých byla sebrána. 

Včelí pyl je pro včely životně důležitý, proto by se neměl sbírat celý. Sezóna sběru tohoto produktu trvá obvykle od května do července. Z jednoho včelstva lze nasbírat 1 až 2 kg v závislosti na jeho síle a na zdrojích snůšky v oblasti a povětrnostních podmínkách. Pokud sbíráme pyl na podzim, může dojít k sežrání nebo odnesení larev, snížení plodu a zastavení včelí práce. Pylochyt vyprazdňujeme během sezóny každý večer, když už včely nelétají na pastvu. 

Co je potřeba k zachycení pylu?

Nástroje na zachytávání pylu jsou především pylochyty:

  • strůpkové – jeden z nejmodernějších pylochytu, které vyžadují minimální manipulaci. Umisťuje se do otevřeného spodního výstupu. Dodatečně prodávané pylochyty umožňují sběr pylu každých několik dnů bez ohledu na aktuální povětrnostní podmínky. Výrobek je navíc předsušený a ve srovnání s ostatními obsahuje málo nečistot. Jeho nevýhodou může být značný zmatek pro včely, které si musí zvyknout na přítomnost pylochytu. Problémem může být i špatné větrání včelstva a pyl usazený nejen v hnízdě, ale i na krajních rámcích.
  • výstupní – pylochyt je umístěn u česna úlu a zásuvka je výklopná zepředu nebo z boku. Tento typ pylochytu vyžaduje neustálý dohled, aby se včelstvo během letu trubců neudusilo. Včelař by měl sbírat pyl až několikrát denně.
  • spodní (dno s pylochytem) – pylochyt je umístěn na dně pod rámy a slouží také jako krmítko. Nemá žádné nevýhody, ale pyl se z něj musí sbírat alespoň jednou denně. V tomto typu pylochytu se mohou hromadit značné nečistoty, včetně částí mumifikovaného plodu nebo mrtvých roztočů varroa, proto je nutné výrobek důkladně čistit.
Dno vysoké s pylochytem 12-rámkové/ Dadant 1/2 / Langstroth / Apipol

Jak funguje pylochyt?

Jedná se o speciální desku s otvory, která umožňuje včelám návrat do úlu, ale vzhledem k její omezené velikosti hmyz sráží pylové baličky do speciálně navržených zásuvek. Každý z výše uvedených modelů se vždy skládá ze zařízení na srážení pylových baličku, síťky, která odděluje a chrání surovinu před hmyzem, a sběrné komory, kterou používá včelař. 

Kromě toho jsou zapotřebí sušičky a vhodné mrazicí zařízení. Sušení včelího pylu by mělo probíhat při teplotě do 40 °C po dobu přibližně 48 hodin, poté se pyl očistí a zmrazí na 3-4 dny. Pyl se nesmí sušit na slunci, protože jeho paprsky rozkládají mnoho biologicky aktivních látek, zejména vitaminů. Místo speciálních sušiček lze použít také infračervený ohřívač. Jak si můžete být jisti, že je pyl dobře vysušený? Tvoří tvrdé, suché hrudky, které nelze rozdrtit mezi nehty, a obsahuje maximálně 3-6 % vody.

K sušení pylu lze použít:

sušičky s malými zásuvkami nebo větší modely, např. z nerezové oceli;

Sušička pylu nerezová na 60 kg pylu

dekrystalizační komory – po výměně zásuvek lze pyl sušit v komoře

Komora dekrystalizační na sud 300kg

čisticí pomůcky – může to být čistíčka na včelí pyl nebo obyčejný větrák. Ty jsou určeny k čištění výrobku od částí křídel a dalších drobných nečistot pomocí proudu vzduchu. Podívejte se, jak funguje čistíčka včelího pylu.

Jak skladovat včelí pyl?

Po vysušení a zmrazení je třeba včelí pyl skladovat ve vzduchotěsných nádobách, aby byl chráněn před nadměrnou vlhkostí a škůdci. Přesto by měl být spotřebován do jednoho roku. Zajímavé je, že včelí pyl lze při teplotě -20 °C skladovat až několik let, ale po rozmrazení je nutné jej okamžitě spotřebovat. Podle dostupných informací pyl s přibývajícím věkem posiluje své antimikrobiální účinky, ale spolehlivé studie v tomto směru zatím chybí.

Tento včelí produkt lze také skladovat ve směsi s cukrem v poměru 1:1, našlehaný v hermeticky uzavřené nádobě, posypaný na samém vrcholu asi 2 cm cukru. Takové krmivo lze skladovat při pokojové teplotě až dva roky a včely jím mohou být krmeny podle potřeby. 

Sběr včelího pylu krok za krokem:

  1. Umístěte do úlů vybraný pylochyt. Podívejte se, jak nainstalovat pylochyt.
  2. Vybírejte pyl ze zásuvek do kbelíků a sušte jej v příslušných sušičkách podle množství. Podívejte se, jak probíhá proces sušení pylu.
  3. Pyl vložte do sušíčky na jeho vyčištění. Podívejte se, jak probíhá proces čištění včelích produktů.
  4. Zabalte je do vzduchotěsných nádob (např. vakuových sáčků) a dejte je na několik dní do mrazničky.
  5. Vyjměte je a uložte do vzduchotěsných nádob připravených ke konzumaci nebo prodeji.

Mějte na paměti toto

Pokud chcete získat včelí pyl, musíte zásuvky pylochytu často a pravidelně vyprazdňovat, protože produkt se kazí, plesniví a stává se nepoužitelným. Poté je nutné ji uložit na suchém a teplém místě, dokud nevyschne. 

Včelí pyl pro zdraví a krásu

Včelí pyl je často podceňován, ale stále více včelařských farem ho začíná získávat, aby zvýšily své příjmy. Vyplatí se pořídit si základní nářadí a dbát na to, aby se vše provádělo pravidelně a správně. Tento produkt je prospěšný nejen pro vaše zdraví, ale také pro vaši krásu – pokud se vám ho nepodaří nashromáždit značné množství, můžete ho vždy použít pro vlastní potřebu.