Včelí pyl v životě včel a včelaře

Včelí pyl je přírodní produkt, který vzniká, když včely přinesou pyl do úlu a smíchají ho s dalšími složkami. Jaké je však jeho využití a má lepší zdravotní účinky než med? Co obnáší získávání včelího pylu a co by o něm měl vědět každý včelař?

Včelí pyl a perga – co to je?

Včelí pyl je malá, tvarovaná kulička, kterou včely přinášejí do úlu ve speciálních košíčcích na zadních nohách, odborně nazývaných pylové rousky. Včely sbírají pyl, který pak smíchají s medem, nektarem nebo slinami a vytvoří tento cenný produkt. Pyl, který je hlavní složkou, jsou samčí pohlavní buňky produkované květinami, které umožňují vznik ovoce, semen atd. Kromě medu je to také základní potrava včel, která obsahuje bílkoviny, tuky, minerální soli, organické kyseliny, vitaminy a hormony.

včela medonosná při sběru pylu

Pyl přinesený do úlu se používá jako aktuální potrava a zásoby. Jedno včelstvo může za rok získat až 40 kg pylu. Čerstvý pyl se ve vrstvách ukládá do buněk, odplaví se sekrety slinných žláz a zalije se medem – při teplotě kolem 30 °C probíhá proces kvašení, při kterém vzniká perga. Konzumuje se na podzim, koncem zimy a začátkem jara, kdy je jí v přírodě málo (v ostatních měsících včely konzumují včelí pyl). Důležité je, že má vyšší výživovou hodnotu, lépe se vstřebává a má bohatší chemické složení.

Včelí pyl a perga – kdy je konzumovat?

Oba včelí produkty jsou velmi cenné, a proto se doporučují jak zdravým lidem jako prevence, tak i těm, kteří jsou oslabeni, aby si zlepšili zdravotní stav. Mají podobné výživové hodnoty, přičemž ty druhé jsou mnohem koncentrovanější a lépe se přijímají.

Včelí pyl

Včelí pyl se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin, a proto se doporučuje v době nedostatku jako pravidelná součást veganské a vegetariánské stravy. Zajímavé je, že pravidelné užívání pylu, např. v nápojích slazených medem, potlačuje chuť na jídlo.

Má také posilující účinky na organismus, zlepšuje imunitu, doplňuje nedostatek makro- a mikroživin a je užitečný při léčbě anémie. Včelí pyl také dodává energii, zlepšuje koncentraci a detoxikuje organismus. Ma hojivý účinek na záněty a pomáha v raných stadiích rakoviny. Zvyšují plodnost, snižují hladinu tuků a cholesterolu v krvi a potlačují aterosklerotické změny.

Jeho složení zahrnuje vitaminy E, B, C a beta-karoten. Obsahují také významné množství fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku, sodíku, železa, manganu, mědi a zinku.

Perga

Jaké jsou vlastnosti pergy? Jak již bylo zmíněno, má podobný účinek na náš organismus, účinněji posiluje imunitní a nervový systém a pozitivně působí i v době zvýšené duševní námahy. Nejvíce je však ceněna pro regulaci trávicího systému. Pomáhá také při zažívacích potížích, problémech s játry, střevy, žaludkem nebo žlučníkem.

Včelí pyl a perga – použití, dávkování

Pokud jste se již seznámili s používáním pergy a pylu, stojí za to znát tipy, jak je používat. Jedním z nejběžnějších způsobů konzumace pylu je kombinace s medem nebo jinými sladkými potravinami. Při míchání s medem, džemy a podobnými produkty by měl být poměr 1:1 nebo 1:4. Důležité je pyl rozemlít, aby ho tělo mohlo lépe absorbovat. Co se týče množství, doporučuje se užívat 3x denně asi půl hodiny před větším jídlem, v celkovém množství 30-40 g denně pro dospělého člověka.

Včelí pergy se používá podobně jako pyl. Pro regeneraci organismu a zlepšení imunity lze užívat přibližně jednu čajovou lžičku denně. Pergy lze také konzumovat ve vodě – je třeba je rozpustit 10 hodin před pitím, což zvyšuje jejich účinek. Denní příjem by měl být maximálně 30-40 g.

Jak se získává včelí pyl?

Včelí pyl a pergy lze získat v každém včelíně. To má dva hlavní efekty. Včely pracují až o 20-30 % intenzivněji a díky prodeji dražších včelích produktů se zlepšuje ekonomická situace našeho včelstva. Se sběrem včelího pylu můžeme začít již koncem dubna nebo začátkem května a pokračovat až do července, v závislosti na síle včelstva, počasí a stavu snůšky.

Zařízení na sběr pylu jsou pylochyty, které se liší umístěním, ale mají podobný způsob fungování. Jak fungují? Jsou umístěny v místě, kde včely vstupují do úlu, a srážejí z nohou pyl, který se pak ukládá do speciálních přihrádek zvaných zásobníky. Ty je třeba odstraňovat i několikrát denně, protože pyl je velmi citlivý na plísně a vlhkost.

Pylochyt segmentový Dadant, LN, AP 12 rámkový nelakovaný

 

Konstrukce pylochytu

Pylochyt – konstrukce závisí na jeho typu. Obecně se však každé zařízení skládá z:

  • zařízení na srážení pylové rousky,
  • zástěnu, která odděluje včely od pylu,
  •  nádoba, ve které se pylové rousky shromažďuje.

V současnosti se používají 3 běžné typy:

  • výstupní, 
  • dno z pylochytem, 
  • strůpkový.  

Výstupní pylochyt je zavěšen na výstupu z úlu. Zásuvka může být umístěna vpředu, na boku nebo výklopná. Při použití těchto pylochytu musí včelař po celou dobu zůstat ve včelíně. Dbát na to, aby se včelstvo během letu trubců neudusilo. 

Dno s pylochytem se umisťuje na dne pod rámky a může sloužit i jako krmítko. Nevyskytují se v něm nevýhody výstupního pylochytu.

Pylochyt strůpkový je jedním z nejmodernějších zařízení, které vyžaduje od včelaře minimální manipulaci s velkou účinností. Je umístěn s otevřeným spodním výstupem, takže pyl je velmi čistý a může být používán po dlouhou dobu.

Sušení a číštění

Po získání včelího pylu je třeba provést několik dalších postupů, které umožní jeho pozdější prodej. Klíčovým momentem je jeho sušení a čištění, kterým začínáme celý proces.

Sušení lze provádět ve speciálních sušičkách s teplotou, kterou nastavíme, nebo pomocí infračerveného ohřívače v přísně kontrolovaném čase. Nesmí se sušit na slunci, protože se tím zničí mnoho cenných složek.

Po vysušení je třeba pyl vyčistit, a to i pomocí sušiče vlasů nebo vzduchu z ventilátoru. Pokud plánujete získávat značné množství tohoto včelího produktu, bude nutné použít pylovou čističku, která vám umožní nastavit rychlost čištění a zvýšit efektivitu vašich operací. Nezapomeňte také na správné skladování, které by mělo probíhat ve vzduchotěsných nádobách. 

Včelí pyl a perga – bohatství včel a včelaře

Pyl i pega jsou zdroji mnoha mikro- a makroživin, které mají cenný vliv na zdraví včel i lidí. Z tohoto důvodu jsou včelaři stále častěji ochotni získávat je pomocí pylochytu přizpůsobených danému typu včelstva a jeho kapacitě. To přináší hmatatelné výhody, ale vždy by se mělo provádět s mírou a se znalostí včelařského umění, aby se včelstvu neublížilo a zajistil se jeho správný vývoj.