Počátek jara je pro včely velmi důležitým časem. V tomto období jsou velmi časté výkyvy počasí, dny, kdy včely neopouštějí úly a nemohou si samy obstarat krmivo. Takové situace narušují jejich vývoj. Při krmení včelstev na konci léta zase dochází k loupežím. Oba tyto problémy související s jarním nedostatkem a zimním krmením lze vyřešit stejnou skupinou produktů – včelích koláčů.
Jarní výzvy pro včely
Konec zimy a první jarní týdny jsou pro hmyz náročným obdobím. Jsou vyčerpaní útrapami zimování, a příroda jim stále nenabízí příznivé podmínky pro vodu a potravu. Je třeba usilovat o to, aby včely měly v tomto období dostatečné zásoby potravy pro své životní potřeby.
Včelí rodina by měla mít tzv. rezervu ve výši asi 6-8 kg medu (v závislosti na síle včelstva apod.). Lze předpokládat, že v průměru připadá na jeden plást 2-2,5 kg medu, to znamená, že včely potřebují minimálně 3 plné plásty zásob.V praxi tomu tak není, protože potrava je rozprostřena na více plástů po částech, ale jde o jakési obrazné zjednodušení, které usnadňuje správné posouzení aktuálního množství zásob při jarní prohlídce včelstva. Hmyz po prvním letu začíná hledat snůšku, zejména přístup k pylu.
V tomto období může být počasí ještě rozmarné a rostliny teprve začínají nektarovat. Malý počet hodin, během nichž mohou včely létat, a nedostatek potravy znamenají, že včelař musí zajistit co nejpohodlnější podmínky pro odchov prvních jarních generací včel.
Krmivo na zimu
V ideálním případě včelař krmí včelstva na konci léta a na začátku podzimu tak, aby jim potrava stačila až do první snůšky. U nás je to nejčastěji ozimá řepka. Stále častěji však dochází k nedostatku potravy, a v takovém případě je třeba ji co nejdříve doplnit.
Tyto problémy souvisejí s velmi dlouhým a teplým podzimem, který způsobuje dlouhé plodování matek, a s chladným a větrným jarem, které zase ztěžuje létání sběračů. K doplnění zásoby potravy lze použít cukrový sirup.
Je však třeba mít na paměti, že v tomto období je pro včely velmi zatěžující, protože z něho musí odpařovat vodu. Tato forma potravy může být na podzim také nebezpečná. Jakékoliv nedodržení absolutní hygieny během krmení může mít za následek loupeže. V extrémních případech to může vést až k zániku okradeného včelstva před nástupem zimy.
Jarní stimulace
Hlavním úkolem včelích dělnic na konci zimy a začátkem jara je přivést včelstvo k plnému rozvoji. Včelí královna by měla každý den klást více a více vajíček. Koneckonců včelař má zájem na tom, aby včelí královna plodovala co nejvíc. Právě generace z jarních vajíček má dosáhnout nejvyššího počtu, přinést pozdně jarní med a umožnit případnou produkci oddělků.
Kromě toho by včelař měl mít na paměti také pylové zásoby včelstev. V dubnu by se měly pohybovat v průměru kolem 2 plástů. To je velmi důležité, protože pyl je pro včely zdrojem bílkovin, které ovlivňují vývoj včelstev.Obsahuje soubor esenciálních aminokyselin, které zajišťují harmonický vývoj hmyzího společenství. Při výběru místa pro umístění včelstva by měl včelař zohlednit dostupné zdroje pylu. Bohužel je stále obtížnější najít v tomto ohledu atraktivní stanoviště.
Mnoho problémů, jedno řešení
Krmení včel koláčem pomáhá řešit mnoho výše uvedených problémů. Lze ho použít v chudých obdobích, kdy je omezený přístup k pylu. Krmení koláčem pomáhá zvýšit počet včelstev tím, že stimuluje plodování matek a zvyšuje produkci mateří kašičky, která je potřebná k výživě mladých larev.Těsto pomáhá stimulovat rozvoj včelstev na začátku jara. Je také velmi vhodné pro krmení nově vzniklých včelstev. Obsahuje vyvážené složky, které jsou nezbytné pro správný vývoj včel, a navíc podporuje jejich imunitní systém. Je také dobře stravitelné, takže nezatěžuje trávicí systém včel.
Těsto lze také podávat včelám koncem léta a začátkem podzimu. Jedná se o bezpečný způsob, který nezpůsobuje loupež. Někteří včelaři se také rozhodli dát část těsta do úlů koncem ledna. Je to jakási pojistka – pokud došlo k chybám při zimním krmení nebo pokud přezimování včelstva proběhlo nestandardně a hmyz spotřeboval více zásob, než se předpokládalo, pak tato část koláče může hmyz ochránit před vyhladověním.
V únoru až březnu, kdy nastává teplejší počasí, se shluky přezimujících včel uvolňují. Tehdy se zpřístupní zásoby v těch částech plástů, ze kterých si je hmyz nemohl vzít v obdobích s nejnižšími teplotami.
Po jakém koláči sáhnout?
Na trhu je mnoho různých druhů koláčů. Ty nabízí také společnost Lysoń. Hodně záleží na aktuálních potřebách včelstev. Základním produktem je Apikand. Tento koláč je k dostání v praktických plochých fóliových baleních o hmotnosti 1 kg. Zabraňují vysychání produktu a jejich tvar umožňuje umístění pod strůpkem, přímo na plásty, na kterých se pohybují chomáče, nebo nad hnízdo v období mimo zimní sezónu. Do sáčku je třeba udělat otvor, aby si hmyz mohl vzít jeho obsah.
Jakmile začne jídlo v balení ubývat, začne se z hnízda srážet pára. Ta poskytuje zdroj vody pro případ, že počasí zabrání hmyzu vyletět pro ni mimo úl.
Apikand je koláč složený z fruktózy (40 %), dextrózy (54 %), maltózy (2 %) a triózy (3 %). Krmivo netvrdne, nekvasí a včely ho zcela stráví.
Kromě výše uvedeného způsobu aplikace lze koláč do strůpku přivádět také přes průduch po odstranění tzv. „pavouka” nebo ve speciálních krmítkách určených k tomuto účelu, která jsou rovněž k dispozici u společnosti Łysoń.
Apikand Extra s vitamíny
Varianta používaná hlavně ke krmení na začátku jara, ke stimulaci vývoje hmyzu. Někteří jej používají také k přikrmování. Sada vitamínů zahrnující A, D3, E, B1, B2, B6, B12, C, K3 má pozitivní vliv na zdraví včelstev. Krmivo se skládá z jednoduchých glukózo-fruktózových cukrů. Je zcela inverzní. Obsahuje přídavek medu.
Apikand s thymolem
Má naprosto stejné složení cukrů jako základní Apikand, ale díky přídavku thymolu je takové krmivo vhodné především pro ta včelstva, u kterých existuje obava, že boj proti varroáze není plně účinný. Jedná se o velmi nebezpečné onemocnění, které každoročně vede k úhynu mnoha včelstev po celé zemi. Dalším nebezpečím je výskyt nosematózy ve včelstvech.
Apikand s nozevitem
Typickými příznaky Nosema apis na začátku jara jsou stopy trusu na přední stěně úlu, zejména u východu. Akutní průběh onemocnění způsobuje, že hmyz znečistí i vnitřek úlu a hnízdo a v krajním případě vede k úhynu. Aby ochránili své svěřence, sahají někteří včelaři po Apikandu s nozevitem. Ve svém složení obsahuje 92 % jednoduchých cukrů fruktózy a dextrózy. Připravuje se bez zahřívání surovin. Každá 1 kg porce obsahuje 2,5 ml NOZEVITU, který snižuje výskyt tohoto onemocnění.
Apikand s pylem a Apikand protein
Katalog koláčů nabízených společností Lyson zahrnuje také produkty, jako je Apikand s pylem a Apikand protein.
Během předjaří dochází velmi často k výkyvům počasí, ke dnům, kdy včely neopouštějí úly a nemohou si samy obstarat potravu. Díky složení těchto koláčů z nich hmyz získává nejen sacharidy, ale také bílkoviny, které tolik potřebuje pro odchov jarních generací.
Tyto produkty jsou porcovány po 1 kg. Lze je zakoupit také ve velkoobjemovém balení. Včelařům mohou být dodávány v kartonech po 10 nebo 20 kusech. Je také možné zakoupit koláče v paletovém množství.