Pastování medu – proč, co a jak pastovat med

Včelařství, stejně jako mnoho jiných odvětví zemědělské výroby, se vyznačuje diferenciací produktivity v jednotlivých ročních obdobích. Plodná léta jsou proložena méně hojnými obdobími. Po nepříznivé sezóně se med snáze prodává, protože je ho méně.

Při sklizni se však na trh dostávají velké objemy, které následně zintenzivňují cenovou konkurenci. Pak se vyplatí sortiment jednoduše rozšířit. To přiláká nové zákazníky a možná přiměje existující zákazníky, aby u nás nakupovali více.

Nejjednodušší způsob, jak dosáhnout obou těchto cílů, je pastovat med. Kromě toho je možné med pastováním obohatit o různé přísady (např. lyofilizované ovoce). Takový výrobek je stále žádanější.

Proč pastovat med?

Pastování medu je včelařům známo již mnoho let. Nezískalo si však velkou oblibu. Pastovaný med je na trhu stále poměrně obtížně k nalezení a nabízí ho jen velmi málo včelstev. Dalo by se říci, že se jedná o jakousi mezeru. Pastování medu umožňuje včelaři využívat řadu výhod.

Vyšší prodej medu

Pastování medu umožňuje zvýšit objem prodeje včelařských produktů několika způsoby. Především se již vytvořila určitá skupina spotřebitelů, kteří takový produkt vyhledávají.  Pastovaný med se lépe „lepí” na chléb. Je také oblíbenější u dětí než „litý med”.

Lidé, kteří si tento druh oblíbili, mají většinou zkušenosti s řepkovým medem. Je však třeba poznamenat, že to není jediný druh medu, který lze pastovat.

Tím, že se to dělá i se surovinami z jiných rostlin, lze snadno zdvojnásobit nabídku včelstev. Existuje velká šance, že návštěvníky včelařské prodejny nebo stánku na festivalu či veletrhu nový produkt zaujme a budou ho chtít vyzkoušet. Kromě toho je třeba si uvědomit, že spotřebitelé jsou dnes jednoduše pohodlní. Rádi nakupují na místech, kde mohou získat všechny produkty, které potřebují. Rozšíření nabídky o katalog pastovaných medů se tedy projeví ve zvýšení počtu prodejních transakcí.

Jednoduché zařízení na pastování medu ve 33litrovém kbelíku

Prodej medu za vyšší cenu

Pastování medu vyžaduje určitý čas, práci a investici do kvalitního vybavení. Stojí za to upozornit zájemce o získání takového medu na tuto skutečnost. Pokud to uděláme jemným, vyváženým, ale přesvědčivým způsobem, není třeba se obávat negativní reakce zákazníků na to, že pastovaný med je o něco dražší.

Nákup zařízení na pastování medu se v tomto případě může vyplatit již v první sezóně, nejpozději ve druhé. V dalších letech přinese tato investice měřitelný užitek, protože bude jednoduše vydělávat. Při nabízení pastovaného medu zákazníkům je třeba zdůraznit, že se jedná o exkluzivní produkt, určený těm nejnáročnějším z nich. Tyto argumenty mnohé z nich povzbudí, aby nový produkt vyzkoušeli na vlastní kůži. A jakmile ho jednou vyzkouší, alespoň někteří z nich se vrátí pro další.

Zařízení na pastování medu 50 l

Pastování medu – prodej je stále větší a dražší

Nelze také vyloučit, že po určité době lze dosáhnout obou výše uvedených účinků. Jedná se o nejlepší možný scénář, který je třeba zdůraznit, že je velmi realistický. Základem úspěchu je, stejně jako v mnoha jiných případech, kvalita.

Nabízený med musí být dobře připravený. Pastování by mělo probíhat za dobrých podmínek a měla by se používat pouze kvalitní surovina. Samotný proces by měl také trvat dostatečně dlouho, aby se případné nápadné větší hrudky rozpadly a výsledný produkt měl jednotnou, hedvábnou konzistenci. Takový krém si rychle získá skupinu věrných příznivců, kteří se budou do naší včelnice systematicky vracet pro další várky této pochoutky.

Čím pastovat med?

Existují různé způsoby, jak to udělat. Někteří lidé používají ruční vrtačky vybavené efektními míchačkami. Pokud to však chcete udělat správně, nechoďte na zkratky. Koneckonců kvalita konečného výrobku je výsledkem mnoha faktorů, které se na jeho výrobě podílejí. Proto je správné vybavení velmi důležité.

K tomuto účelu je určeno speciální zařízení . Pastování medu lze v závislosti na požadavcích provádět v jednotkách různých výkonů. Jsou vybaveny řídicími jednotkami, které umožňují programování provozních parametrů. Některé jsou vybaveny ohřívacím pláštěm, jiné nikoli. Rozhodnutí o volbě konkrétního řešení musí být diktováno analýzou vlastních potřeb a předpokládaného využití zařízení.

Zařízení na pastování medu 200 l (400 V), ohřev pláště

Jak pastovat med?

Existuje několik metod. Všechny jsou v zásadě účinné. Postup není ani příliš obtížný, ani náročný na práci.

Používají se tyto metody:

  • většinou běžný med, tzv. patka, a med, který již zkrystalizoval, tzv. krupec,
  • převážně patokový a předkrystalizovaný med,
  • převážně patoki, krupec a částečně předkrystalizovaný med.

Každý z těchto způsobů vede k dobrým výsledkům. Z tohoto důvodu byste se neměli bát neúspěchu. Poměry medů s různou strukturou, různé druhy medu, dobu potřebnou k získání hedvábného medového krému a také několik příkladů receptů najdete v další části tohoto článku.

Které druhy medu se hodí ke pastování?

Mnoho druhů medu lze pastovat. Může to být: řepka, mnohokvět, borůvka, ostružiník (lesní), lípa nebo zlatobýl.

 

Tabulka: Příklady metod pastování medu podle druhů

 

Druhy medu Patoka (l) Krupiec (l) Med pastovaný (l) Čas pastování (dny)
Řepkový 25 5 0 2
Řepkový 30 Krystalizace ½ přibližně jeden týden po nalití do pastovacího zařízení 0 2
Borůvkovy 30 2 3 4
Vícekvětový 30 1 2 6
Zlatobýl 40 1 2 9
Zdroj: vlastní zpracování

 

Během procesu pastování získává řepkový med nejrychleji požadovanou konečnou podobu. Již po dvou dnech je hedvábný a bez hrudek. Pastování medu probíhá rychle také v jarním pylu. U letních a zejména podzimních medů je zapotřebí více trpělivosti.

Zařízení na pastování medu

Pastování medu se provádí pomocí speciálního zařízení. V závislosti na požadavků si můžete vybrat model s vhodně velkou nádrží. Společnost Lyson nabízí jednotky s objemem 50 l, 70 l, 100 l, 150 l a 200 l. Mohou být dodávány s napětím 230 V nebo 400 V. Provoz jednotky pro pastování medu se skládá ze 75 minutových cyklů.

Po dobu 15 minut zařízení mele med a dalších 60 minut je přestávka. Tyto jednotky jsou vyrobeny z nerezové oceli. V závislosti na velikosti nádrže jsou vybaveny vypouštěcími ventily, rovněž z nerezové oceli, buď o průměru 6/4″, nebo 2″. Výkon motoru závisí také na velikosti zařízení. U nejmenšího modelu je to 0,18 kW, u největšího 1,1 kW. Rychlost míchání je 36 otáček za minutu.

Zařízení na pastování medu s ohřívaným pláštěm

Łysoń nabízí také zařízení vybavené ohřívacím pláštěm. I tyto přístroje jsou vyrobeny z materiálu, který splňuje všechny požadavky na hygienu a bezpečnost potravin – z nerezové oceli. Jsou napájeny napětím 230 V nebo 400 V a podobně jako u dříve diskutované řady výrobků jsou vypouštěcí ventily přizpůsobeny velikosti náplně.

Výrobce však nabízí přístroje o objemu 50 l, 70 l, 100 l, 150 l, 200 l a také mnohem větší zařízení pro profesionální použití. Tento přístroj dokáže najednou pastovat až 600l medu. Vzhledem k tomu, že spotřebovává 4 kW, je k dispozici pouze ve verzi s napájením 400 V. Všechny jednotky na pastování medu Łysoń jsou vybaveny snadno ovladatelným a intuitivním ovladačem C-01 pro napájení 400 V, C-02 pro 230 V a C-03 pro variantu 230 V Premium.

Zařízení na pastování medu 200 l (230 V), ohřev pláště – PREMIUM

Vyplatí se koupit zařízení na pastování medu?

Toto dodatečné vybavení pastovacího zařízení umožňuje včelaři získat další výhody. Za prvé umožňuje dekrystalizaci medu. Může se stát, že po nalití rychle krystalizujícího medu, např. řepkového, do zařízení nebude možné z různých důvodů zahájit proces míchání. Když celá dávka zkrystalizuje, měla by se zahřát na teplotu přibližně 30 °C nebo o něco vyšší. To je z hlediska kvality a zdraví prospěšných vlastností medu bezpečné – nesníží se tím jeho enzymatická aktivita.

Med se však při této teplotě stává podstatně volnějším a dříve znehybněné míchadlo v krupici bude moci začít pracovat, jakmile se náplň zahřeje. Proces pastování pak probíhá při pokojové teplotě, bez zahřívání. Pro dobu stáčení do lahví lze dávku opět mírně zahřát. Díky tomu se rychleji naplní obaly a výsledný produkt bude mít vynikající kvalitu.

Něco na závěr

Pastování medu je v zájmu spotřebitele i včelaře. Takový produkt je vhodný k použití. Nešpiní sklenici, talíř ani stůl, jako když se med nalévá. Jeho vytáčení ze sklenice je mnohem snazší než u tvrdého krystalického medu. Krémový med je oblíbený zejména u dětí. Zvyk konzumovat med, který si osvojí v útlém věku, zajistí, že mnohé z nich budou po tomto mimořádně cenném produktu sahat po celý život.

Rozšíření nabídky včelařům přináší mnoho výhod. Zvýší se jeho příjem, zvýší se počet zákazníků. A nákup stroje na pastování medu, bez ohledu na zvolený model, se velmi rychle vrátí. Kromě toho lze pastovaný med kombinovat s přísadami a takové výrobky jsou v současné době velmi oblíbené.