Těsto pro včely – krmivo s širokým využitím

Existuje několik způsobů zimního krmení včel. To platí i pro jejich jarní stimulaci. K tomu lze použít celou řadu produktů. Bezpečnou a spolehlivou možností je krmit včely těstem. Tato potravina má mnoho výhod. Jedním z nich je, že je v mnoha ohledech univerzální.

Kdy krmit včely těstem?

 Krmení těstem na konci léta a začátkem podzimu je bezpečnou volbou. Podávání pevného produktu nezpůsobuje rabování, které může být způsobeno použitím cukrového sirupu, bez ohledu na jeho hustotu. S ohledem na zimní přikrmování by se mělo hmyzu dát alespoň 15 kg těsta. Přesné množství by mělo záviset na síle včelstva a je dobré, pokud zohledňuje rozdíly v hospodaření se zimními zásobami způsobené rasovými rozdíly. 

Pro hospodárné linie kraiňské může být 15 kg krmiva podávaného na konci srpna zcela dostačující. Naopak u plodných linií Buckfast bych doporučil dávat nejlépe 20 kg těsta. Na trhu jsou k dispozici balení obsahující 15 kg blok tohoto typu krmiva. Pokládá se přímo na hnízdo a chrání ji fólií, aby příliš rychle nevyschla. Včely tuto potravu postupně přijímají a ukládají ji v tekuté formě do buněk plástů, na kterých přezimují. 

V zimě jsou nejlepší koláče

Pro zimní krmení je nejlepší sacharidový koláč bez přísad. Takové krmivo přemění na energii, kterou potřebují k tomu, aby vytrvaly až do jara. V této fázi sezóny lze se stejným přínosem pro včely použít koláče balené po 1 kg nebo 2,5 kg, které jsou uzavřeny v jednotlivých baleních. Vzhledem ke zvýšené pracnosti při vyjímání prázdných vaků z úlů a vkládání plných se však tento postup nedoporučuje.

I přes veškerou snahu a péči se stává, že některým rodinám koncem zimy nebo začátkem jara chybí jídlo. V tomto období se také nevyskytuje ve volné přírodě, takže hmyz nemá možnost doplnit své zásoby. V takové situaci, kdy se včelař rozhodne zachránit včelstvo před vyhladověním, bude také nejlépe fungovat těsto. Podává se buď přímo do hnízda, nebo do pláství tak, aby k němu měl hmyz přístup, a včely si ho v případě potřeby v teplejších dnech vezmou. 

Někdy se včelaři rozhodnou v některých letech takto zkrmit 0,5 kg až 2,5 kg koláče všem včelstvům ve včelíně. Některé z nich proto toto krmivo spotřebují velmi rychle. Jiní se o ni naopak buď vůbec nezajímají, nebo ji berou velmi pomalu. Takové opatření má smysl už jen proto, že šetří čas, protože se vyhne kontrole všech hnízd kvůli kontrole zásob. Existují však i další výhody. Dodatečnou výhodou je, že hnízda nejsou rušena a ochlazována zimní prohlídkou, když počasí v únoru nebo březnu vůbec nepřeje prohlídce včelstev.

Stimulace jarního krmení

Někdy, zejména ve včelstvech, kde se používají první snůžky, jako jsou pampelišky nebo ozimá řepka, je nutné provést ošetření, aby se stimuloval jarní vývoj. Dlouhotrvající zima, dlouhotrvající nízké teploty během deštivých a větrných dnů v březnu a dubnu způsobují, že počet mladých včel ve včelstvech narůstá pomalu. A období květu těchto rostlin se nezadržitelně blíží. I v této situaci se vyplatí sáhnout po těsto.

Příliv jídla do hnízd motivuje včely k rychlejšímu vytvoření početné populace. Účinek těsta na jaře zvyšuje přísun pylu z nejranějších, byť jen větrem opylovaných druhů, jako je líska a olše. Pro rozvoj včelstev je velmi prospěšný také pyl vrb v kombinaci s přísunem sacharidové potravy z těsta. V této fázi sezóny však můžete být v pokušení zavést potraviny s různými přídatnými látkami. Ty mohou zahrnovat například vitamíny pro celkové posílení kondice včelstev. 

Koláče lze také aplikovat s přídavkem látek na podporu zdraví hmyzu v případě výskytu některé ze závažných chorob, jako je nosematóza nebo varroáza. Pokud se ke stimulaci jarního vývoje používají koláče, používají se také menší porce. Obvykle se jedná o 1-1,5 kg krmiva na včelstvo.

Specializované včelí těsto se používá také v těch včelínech, kde se vytvářejí včelstva. Při zakládání takových včelstev je včelař obvykle vybaví potřebnou potravou. Vzhledem k nepředvídatelnému vývoji počasí je však někdy nutné zasáhnout do krmení mladých včelstev. Je to proto, že počet sběračů v nich někdy nestačí k zajištění dostatečného přísunu potravy pro včelstva. 

Nejbezpečnější variantou je v takovém případě těsto, které nevyvolává loupež. Jednorázová aplikace 1-2,5 kg porcí hotového těsta je rychlá a pohodlná. Je to také dostatečné řešení. Včelstva dostávají čas: zvyšuje se počet včel, které jsou schopny sbírat potravu venku, takže až se zlepší počasí, budou schopny zajistit vhodné podmínky pro rozvoj společenství v plnohodnotné produktivní včelstvo.

Po jaké těsto sáhnout?

Łysoń nabízí široký katalog produktů pro zimní krmení včel, stejně jako pro jarní stimulaci nebo letní intervenční krmení. Včelař si může vybrat z produktů s různým složením cukru a v různých obalech. Mezi koláče, které se dodávají v 15kilogramových blocích, patří tři z nich: Apikand, Apikand Premium a Apifonda. 

První produkt se skládá převážně ze sacharózy, které má 76,8 %. Celkový obsah cukru v tomto výrobku je 79,8 %. 

Apikand Premium

Se vyznačuje zvýšeným obsahem fruktózy ve srovnání se standardním složením. Ve vylepšeném produktu ho najdete 4,3 %. Je zde také o něco více glukózy. Tento cukr se na celkovém složení těsta má podíl 2,6 %. Dominantním cukrem v Apikandu Premium je opět sacharóza. Tvoří 73 % složení a celkový obsah cukru je 80,2 %.

Oba tyto výrobky jsou k dispozici v pevném kartonovém obalu, který zabraňuje deformaci nebo mechanickému poškození výrobku během přepravy nebo skladování. Kartonová krabice také usnadňuje logistiku. Jedna paleta zabalená pro přepravu pojme maximálně 60 balení těsta. To platí jak pro Apikand, tak pro Apikand Premium. Při nákupu jedné plné palety obdrží včelař 900 kg specializovaného krmiva připraveného k použití.

Apifonda

Včelí koláč Apifonda je z logistického hlediska poněkud odlišný. Také je k dispozici v 15kg blocích, ale jejich tvar je jiný. Plná paleta tak představuje 48 balení tohoto typu. Tento koláč je k dispozici také v menších baleních po 2,5 kg. První varianta má maximální nosnost 720 kg, druhá 800 kg. Apifonda je velmi snadno přijímána včelami v každém ročním období. V případě tohoto výrobku, stejně jako v případě výrobků, o nichž byla řeč dříve, je základní složkou sacharóza. Je ve formě mikrokrystalů, jejichž průměrná velikost nepřesahuje 0,01 milimetru. Každý takový krystal je potažen tenkou vrstvou sirupu z rozpuštěných cukrů. Tím se zabrání shlukování potravin. Aby si však hmota déle udržela konzistenci husté pasty, je dobré ji chránit fólií, aby nevyschla. Včely ji tak budou moci snadněji a rychleji přijmout.

Značka Bee Fonda

Pro jarní a letní intervenční krmení jsou k dispozici produkty značky Bee Fonda. V portfoliu společnosti Lyson je k dispozici několik variant tohoto krmiva. Na konci zimy a v prvních jarních týdnech, kdy je naléhavě nutné doplnit hnízda, lze použít koláč Bee Fonda. Toto krmivo je vhodné k použití a dodává se v baleních obsahujících 1 kg krmiva.

Převažujícími cukry jsou fruktóza (40 %) a dextróza (54 %). U včelstev, jejichž vitalita se odchyluje od očekávání včelaře, lze použít Bee Fonda Extra. Jedná se o koláč se stejným složením jako výše uvedené koláče, ale obohacený o vitaminy A, B1, B6, B12, C, E a kyselinu listovou. Na 1 kg těsta připadají 4 g vitaminů. 

Thymol

Nabývá stále většího významu ve strategiích boje proti varroáze. Jedná se o přísadu do jednoho z koláčů nabízených společností Lyson. Tvoří 0,017 % složení krmiva, které je určeno k použití v těch včelstvech, kde je nákaza touto nebezpečnou chorobou silnější již desítky let. Bee Fonda s Tymolem, jak se tento koláč označuje, je k dostání také v porcích po 1 kg. Dalším závažným problémem na jaře může být nosemóza. Typickými příznaky jsou stopy trusu v blízkosti východu a na přední stěně úlu. Pokud není průběh onemocnění příliš akutní, tyto příznaky obvykle časem vymizí.

Aby se hmyz dostal do dobré kondice, můžete mu dát koláč Bee Fonda Nozevit. Jedná se o novinku v nabídce společnosti Lyson. Nozevit je vyroben z vody a rostlinných polyfenolů. Všechny potraviny Bee Fonda lze zakoupit v paletových množstvích. Plný náklad je 960 balení. Api Food Mix je k dispozici také v těchto množstvích. Jedná se však o výrobek s odlišným složením cukru. Zde dominuje sacharóza, která tvoří 60 % obsahu koláče. Významný podíl tvoří také fruktóza – 17 % a dextróza – 20 %.

Možností je tedy poměrně dost. Výběr správného těsta nebo správného množství těsta by se měl řídit prověřením včelstva a snahou co nejlépe uspokojit jeho aktuální potřeby.