Až přijde chladné počasí a husté sněžení pomalu pokryje včelín, můžeme se pustit do rozšiřování svých znalostí při péči o včelstva. Na co bychom však měli v zimě pamatovat? Může být hmyz ponechán na pokoji až do jara? Zjistěte, jak správně zazimovat včely a zda jste před příchodem chladného počasí udělali všechno nejdůležitější.
Jak zimují včely?
Zimování je období 100-150 dní, během kterého včely neopouštějí úl a vytvářejí zimní chomáč, které zůstávají stále v pohybu.
Při úvahách o zazimování je nejprve nutné znát procesy, které při něm probíhají. V klasické literatuře se uvádí, že včelí chomáč v zimě pulzuje v závislosti na venkovní teplotě a podmínkách. Jednotlivé druhy hmyzu si mezi sebou vyměňují informace – ty, které se nacházejí poblíž vnějších částí, míří dovnitř, aby se zahřály, a ty teplé se přesouvají ven, aby pomohly udržet stálou teplotu kolem 20 °C.
Včely neustále vytvářejí teplo tím, že při konzumaci potravy metabolizují a pohybují se po plastu. Je však důležité poznamenat, že tento popis chování včel je správný pro hmyz umístěný v úlech s úzkostěnnými rámky. V moderních nástavkových úlech může být pro včely obtížné udržet požadované chování. Snaží se shlukovat na prázdné části plástu, aby se navzájem zahřáli a komunikovali. Jednou z nejdůležitějších informací je přítomnost matky.
Jak připravit včely na zazimování?
Na přípravu včel na zazimování je třeba myslet ještě v létě. V okamžiku, kdy vidíme sníh a cítíme výrazný pokles teploty, znamená to, že v naší včelnici už prakticky nemáme co dělat. Jestli jsme udělali chybu v počtu zbývajících rámců, množství krmiva nebo typu krmiva, zjistíme až na jaře.
Při přípravě včel na přezimování je důležité ošetřit každé včelstvo zvlášť. Je důležité správně odhadnout jeho sílu, aby bylo možné ponechat dostatek rámů a potravin. Je chybou krmit včely tak dlouho, dokud přijímají potravu. V takovém případě hmyz zaplaví plásty až ke spodnímu patru, čímž si vytvoří obtížné podmínky pro přezimování.
Pokud se tak stane, včely sežerou potravu, aby vytvořily správnou teplotu, a předčasně tak naplní střeva výkaly, což způsobí jejich vlastní biologickou spotřebu. Dalším vedlejším účinkem tohoto procesu je zvýšení vlhkosti ve včelstvu, což opět vede ke zvýšení příjmu potravy, která se může vyčerpat.
Vlhkost problém pro včely
Hlavním problémem pro všechny přezimující včely je vlhkost, jejíž hlavní příčinou je výskyt velkých teplotních rozdílů v malém prostoru. Tento problém lze řešit několika způsoby. Někteří včelaři zakrývají česno nebo používají speciální vložky na dno, které pomáhají vytvořit příznivější podmínky v úlu.
Poslední prohlídka včelstva by měla být provedena po sběru medu. Následně bychom měli uplatnit také vhodná opatření proti varroáze, která si vybírá svou daň na včelstvech. Je však důležité stáhnout proužky před nástupem zimy, které by měly být v úlu 3 až 6 týdnů.
Hmyz, který má přežít zimu, musí být mladý a nezpracovaný, proto by se k přezimování neměly používat včely z prodlouženého období plodování nebo včely z plodu před obdobím intenzivního vývoje, které se usadily již na podzim. Při podzimní kontrole postupujeme efektivně a rychle, abychom včelstvo nevystavili loupeži. Správně uspořádejte hnízda pro zimování a zkontrolujte plásty – stáhněte ty, které jsou tmavé, se špatným krytím. Je vhodné ponechat plásty podobných barev, aby se včely žádnému z nich nevyhýbaly.
Před začátkem zimy je nutné zkontrolovat stav včelstva. Dřevěné úly izolujte, např. slaměnými podložkami, které dobře izolují a zároveň umožňují úlům dýchat. Zkontrolujte, zda střechy úlů nenavlhnou, zda se v případě nárazového větru nepřevrátí a zda jsou chráněny proti škůdcům a ptákům.
Zima ve včelíně. Práce od prosince do března
V zimě bychom neměli včely rušit. Začínající včelaři, kteří se cítí nejistí při prvním zazimování, mohou úl jemně prohlédnout stetoskopem. Někteří lidé doporučují jednou poklepat na úl a poslouchat bzučení, ale tyto postupy jsou nebezpečné pro probuzení včel a měly by se provádět pouze ve výjimečných případech.
Zpracování vosku
Zima ve včelíně je ideální dobou pro zpracování vosku. Po vyříznutí z rámů je roztavíme v elektrických nebo parních tavidlach. Vosk zpracováváme tavením a čiřením, dezinfikujeme volné rámy, navlékáme dráty a napouštíme mezistěnu. Sterilizátory pomohou očistit včelí vosk od nečistot.
Na konci sezóny se hodil lis šnekový na oddělení medu a vosku z víček, ale nyní se mohou hodit destilační přístroje pro získávání destilované vody a dalších potravinářských a technických tekutin. Destilovanou vodu využijete při výrobě léčivých a kosmetických přípravků z včelího vosku – nezapomeňte, jaké jsou její vlastnosti. V zimě byste také měli přemýšlet o výrobě svíček ze včelího vosku. Jsou skvělým způsobem, jak zvýšit příjem ve včelíně. Můžete se rozhodnout pro jednoduché svíčky nebo si koupit silikonové formy a vytvořit malá umělecká díla jako dárky pro rodinu nebo k prodeji.
Stále se učte
Volný čas vám umožní rozšířit si vědomosti. Vyplatí se zajímat se o odbornou literaturu, setkání s ostatními včelaři nebo účast na konferencích. Pokud chceme rozvíjet své znalosti v určitém směru, můžeme se podívat na vzdělávací kurzy v našem okolí.
V zimních měsících bychom se měli čas od času podívat na včelín a posoudit, zda nejsou úly převrácené nebo zda se od konstrukce neodrážejí větve stromů ve větru. Koncem ledna mohou začít první obětiny, pokud je teplota vyšší než 12 stupňů Celsia. Ty je třeba pečlivě pozorovat, aby bylo možné posoudit sílu a kondici včelstva a průběh přezimování nebo potřebu krmení. Ve stejném měsíci se můžeme postarat o přípravu studia na novou sezónu. Je třeba zkontrolovat stav zařízení, dbát na údržbu, čištění a dovybavení pracoviště.
V únoru mohou teploty výrazně stoupnout. Pokud se tak stane, měli bychom odstranit sníh nahromaděný u česna, pokud ještě neroztál, a postavit pítko. Opět se mohou objevit první nálety, které je třeba pečlivě sledovat. Pokud je to možné, je dobré zajistit, aby byly umyté včely vyšetřeny na veterinárním oddělení na přítomnost nemocí. Zkontrolujte, zda polštáře nebo rohože přes zimu nezvlhly, a pokud ano, vyměňte je za nové.
V březnu, na konci zimy, bychom měli provést první prohlídku včelstev, ale pouze pokud jsou teploty vyšší než 15 °C. Je také nutné vyčistit dna spadlých včel. V tomto okamžiku můžeme také zhodnotit, jak probíhalo zimování – odstranit nepotřebné rámy, věnovat pozornost míře izolace a případně doplnit krmivo. Pokud si všimneme slabého včelstva, můžeme je spojit se silnějším přenesením celých plástů, aniž bychom hledali matky. Kombinovaná včelstva se vždy krmí koláčem.
Přežít zimu
O přezimování včel se často příliš nemluví, a přitom je to v rozporu se zdáním jedno z nejtěžších období celé sezóny. Připravte se na to předem a nezapomeňte vždy zkontrolovat stav včelína, protože se mohou stát různé neočekávané věci. Pokud s příchodem jara zjistíme, že se včely usadily a nepřežily přezimování, zkontrolujme všechny své činnosti, abychom našli případnou chybu.