Pohankový med – vlastnosti, použití a skladování

Pohankový med je mezi ostatními včelími produkty velmi snadno rozpoznatelný, protože se vyznačuje tmavě hnědou barvou a specifickou vůní bílých a růžových květů pohanky, které kvetou v červenci a srpnu. Díky své specifické sladké chuti smíšené s nádechem pikantnosti je pohankový med pro někoho oblíbený, pro jiného naopak. Zajímavé je, že jeho krystalizace probíhá pomalu, a když k ní dojde, med se změní v tvrdé a silné krystaly.

Vlastnosti pohankového medu

Pohankový med má řadu vlastností, které se využívají jak při léčbě různých onemocnění, tak v kosmetice.

Mezi ostatními včelími produkty se vyznačuje přítomností rutinu, který posiluje oběhový systém a má čisticí účinky. Je také ceněn pro svůj pozitivní vliv na proces hojení ran.

Pohankový med se díky vysokému obsahu cholinu používá také k ochraně před poškozením jater a ledvin. Jeho pravidelná konzumace zlepšuje vstřebávání vitaminů a aminokyselin.

Vlastnosti pohankového medu se dokonce využívají při léčbě rakoviny!

V porovnání s jinými květinovými medy má vyšší obsah inhibinu (který zlepšuje imunitu) a prvků, jako je hořčík, železo, fosfor, mangan, draslík, bór, měď, sodík, zinek nebo křemík.  Pohankový med je také bohatý na vitamin C.

Jak a kdy používat pohankový med?

Pohankový med je vhodné používat například při zlomeninách jako podpůrnou léčbu vnitřních poranění.

Doporučuje se také dětem, protože má pozitivní vliv na paměť a koncentraci.

Pokud máte problémy se zvýšeným nervovým napětím, vyplatí se zařadit ji do jídelníčku natrvalo.

Na co má pohankový med nejlepší účinky?

Rozhodně na srdci! Pravidelná konzumace pohankového medu se doporučuje starším lidem, lidem s diagnózou aterosklerózy nebo lidem z rizikové skupiny. Je to skvělý produkt pro podporu léčby srdce a cév.

Díky svým léčivým vlastnostem pohankový med také detoxikuje játra a odstraňuje radioaktivní prvky a olovo z krevního séra.

Kdy ještě použít pohankový med? Při nachlazení, protože patří mezi tři medy, které mají nejvyšší antibiotickou aktivitu.

Použití pohankového medu je také neocenitelné při léčbě chudokrevnosti u dětí i dospělých, posiluje imunitní systém a zlepšuje metabolismus.

Jak používat pohankový med?

Abyste využili jeho léčebných účinků, měli byste ho užívat pravidelně po dobu alespoň několika měsíců a nejlépe ho zařadit do svého jídelníčku natrvalo. Je důležité nezvyšovat její teplotu, protože by ztratila své zdravotní vlastnosti.

Doporučuje se konzumovat pohankový med samotný, podávat ho na sendviči nebo rozpustit ve vlažné vodě či čaji.

Další použití pohankového medu

Léčivé účinky pohankového medu jsou světoznámé. Jak je to však s aplikacemi v jiných oblastech?

Díky výše zmíněnému obsahu rutinu se pohankový med často používá v krémech proti vráskám, maskách nebo peelingu. Působí proti stárnutí a antibakteriálně na pleť, takže se doporučuje lidem, kteří bojují s akné.

Pohankový med se používá také jako přísada do masek na vlasy, protože čistí pokožku hlavy a posiluje strukturu vlasů.

Skladování pohankového medu

Pohankový med by se měl stejně jako většina včelích produktů skladovat mimo dosah světla. Vystavena stálému světlu změní časem svou barvu z tmavě hnědé na téměř černou.

Pohankový med také absorbuje cizí pachy, a proto by měl být skladován v těsně uzavřené nádobě. Nejlepší volbou je skleněná nádoba, protože plast a kov mohou poškodit zdraví tím, že způsobí oxidaci včelího produktu.

Pohankový med se doporučuje skladovat při pokojových nebo ještě nižších teplotách (v lednici).