Již více než 100 let se pro zimní krmení včel běžně používá sirup připravený na bázi řepného cukru. Samozřejmě, v závislosti na včelařské tradici se připravuje v různých hmotnostních poměrech (cukr : voda) 1 : 1, 2 : 1, 3 : 2.
Jak připravit sirup?
Nejlepším způsobem přípravy sirupu v domácích podmínkách je přivést vodu k varu, vypnout zdroj tepla a rozpustit dávku cukru mícháním. Dokud se úplně nerozpustí.
Sirup se nesmí během přípravy vařit, protože vznikají toxické látky (např. HMF).
Hotový sirup po vychladnutí musíme spotřebovat pro krmení včel do 3 dnů. Je také nutné správně dávkovat pro jednu rodinu – nemělo by se podávat jednorázově více než 3 litry sirupu do krmítek. Při slabším odebírání větších dávek rychle fermentuje a včely mohou spolu s potravou přijímat i značné množství kvasinek. Teprve výrazná změna vůně kazící se potravy zcela přeruší její odebírání. Přítomnost kvasinek v zimních zásobách je pro včely nevýhodná. Může dokonce způsobit fermentaci části zásob, zejména těch, které nebyly včelami zakryty.
Kdy je nejlepší podávat sirup?
Protože cukrové sirupy mají na včely stimulační účinek, lze po podání dávky sirupu pozorovat četné lety sběraček hledajících zdroj této potravy.
V tomto období se včely mohou chovat velmi agresivně a být obtěžující pro okolí. Často to může vést k masovému rabování, proto je třeba podávat sirup večer, nejlépe po setmění, a vyvarovat se jeho rozlévání a znečištění částí úlů.
Proč jsou nejlepší volbou hotové sirupy?
Použití hotových tekutých krmiv (sirupů) pro včely eliminuje pracnost jejich přípravy, zkracuje dobu podání (není třeba čekat, až vychladnou). Je nejrozumnějším řešením při dokrmování rodin využívaných pro pozdní snůšky.
Včely, které používají hotová krmiva, nemusí totiž věnovat svou životní energii na pracné zpracovávání obyčejného sirupu (např. na odpařování vody).
Hotové sirupy jsou také dostatečně husté, takže po jejich nalití do krmítek nedochází k podněcování včel a je možné podávat větší dávky najednou, což urychluje vytváření zásob na zimu a omezuje podzimní plodování matek.
Sirupy pro včely jsou také bezpečné z mikrobiologického hlediska (neobsahují bakterie ani plísně).
Hotové sirupy neředíme vodou a nemícháme s různými přísadami, protože by to mohlo změnit jejich vlastnosti a způsobit silnou krystalizaci potravy v buňkách pláství, což by mohlo vést až k hladovění včelstev.
Autorem textu je: dr hab. Paweł Chorbiński prof. UPWr
Katedra epizootologie s Klinikou ptáků a exotických zvířat
Přírodovědecká univerzita ve Vratislavi