POZNÁMKA! NOVÉ PŘEDPISY MOHOU POMOCI VČELAŘŮM Z EU V BOJI S PADĚLÁVÁNÍM MEDU!

Včelí produkty, zejména med, si získaly zájem lidí od nejstarších dob. Jejich prospěšné vlastnosti umožňují využití v léčbě mnoha onemocnění v rámci preventivního lékařství. Aby však med a další včelí produkty mohly vykazovat účinný preventivní účinek, musí se vyznačovat vysokou kvalitou, která zaručuje jejich biologickou aktivitu.

V současné době, v éře „vědomé společnosti”, lze pozorovat zvýšený zájem o včelí produkty, označované jako superpotraviny, tj. neprocesované potraviny přirozeného původu. Jedná se o potraviny bohaté na živiny nebo biologicky aktivní látky, které mají prospěšné účinky na lidský organismus.

Během několika desetiletí se med stal nejznámějším z všech včelích produktů. Zaznamenává se významný nárůst poptávky po tomto včelím produktu každým rokem.

Med – jeden z nejčastěji padělávaných potravinářských výrobků

Rostoucí poptávka na trhu po medu vedla k tomu, že mnoho subjektů, které nejsou přímo spojeny s včelařstvím, začalo vidět v této situaci možnost získání významných finančních výhod. Viditelná převaha poptávky po medu nad jeho nabídkou vedla k nárůstu dovozu tohoto surovce do Evropy z oblastí třetích zemí.

Vzhledem k tomu, že med je unikátní produkt, který lze velmi snadno padělat, a zároveň je velmi obtížné na první pohled identifikovat jeho autentičnost, začalo se rozšiřovat jev padělání medu.

Podle zprávy COPA COGECA, evropské organizace sdružující zemědělské odbory a družstva, včetně včelařských, je až 46 % medu dováženého do Evropy padělaných. Jak uvádí zpráva, hlavními oblastmi, odkud se med nízké kvality dostává do území Evropské unie, jsou Čína, Ukrajina a Argentina.

Tento jev má negativní dopad jak na domácí včelařství, které není schopné konkurovat cenově dovozovému medu, tak i na důvěryhodnost evropských včelařů v očích spotřebitelů. Stojí za zmínku, že současný právní stav popsaný ve směrnici stanovující obchodní kvalitu medu uváděného na trh EU a jednotlivých členských států se značně liší od aktuálních možností ochrany trhu s medem před jevem padělání tohoto surovce.

Bylo tedy nezbytné zahájit práce na změně některých ustanovení směrnice o medu 2001/110/ES tak, aby bylo možné účinně omezit jev padělání medu.

natural bee honey on counter of market

Změny k lepšímu jsou stále blíže!

Zpráva připravená COPA COGECA, popisující situaci v evropském včelařství a trhu s medem, se stala základem pro zahájení práce v rámci Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova (AGRI) a následně také Výboru pro ochranu životního prostředí, veřejného zdraví a bezpečnosti potravin (ENVI) působících v Evropském parlamentu, s cílem připravit předběžné změny v legislativních ustanoveních směrnice o medu formou řady oprav.

Výsledkem mnohaměsíční práce ve výborech a mnoha konzultací byl vypracován určitý rozsah významných oprav, které byly přijaty Evropským parlamentem ve sjednoceném textu, který sloužil jako výchozí dokument pro další třístranná jednání s Radou Evropskou.

Níže najdůležitějších změn, které pomohou omezit nepříznivý jev padělání medu:

  • Oprava týkající se povinnosti uvádět zemi nebo země původu na obalu, seřazených sestupně z přední části obalu, s procentuálními hodnotami a tolerancí 5%.
  • Oprava týkající se případů obalů obsahujících méně než 30 g směsného medu, kde země původu může být uvedena na etiketě pomocí kódu země ISO 3166 alfa2.
  • Oprava týkající se pravomoci Evropské komise přijmout akty stanovující harmonizované metody určení autentičnosti a přesného původu medu. Laboratorní metody mají pomoci příslušným státním orgánům sledovat původ medu.
  • Oprava ukládající povinnost označovat každou šarži medu na trh uváděcím kódem odlišným od včelaře, který by byl propojený s identifikačním systémem. Jedná se o velmi podstatnou opravu, která zavádí systém identifikovatelnosti. Zavedení povinného systému identifikace včelaře a subjektů uvádějících med do oběhu umožní vytvoření systému sledování suroviny v celém dodavatelském řetězci, což významně omezí padělání medu.
  • Oprava, ve které je stanoven dovolený stupeň filtrace medů. Je třeba zmínit, že mikrofiltrace medů představuje nadměrný zásah do jejich přirozených vlastností, snižuje spektrum pylu květin, tím zhoršuje vlastnosti medu. Toto ztěžuje určení geografického původu medu v systému sledování suroviny, což usnadňuje proces jeho padělání. Je třeba zároveň odlišit mikrofiltraci jako zakázaný technologický proces od cedění medu přes síto během jeho získávání.
  • Oprava, která zakazuje používání vakuumového procesu odpařování vody z medu. Je třeba zdůraznit, že proces vakuumového odpařování vody z medu způsobuje jeho degradaci snížením množství aromatických a enzymatických látek. To usnadňuje proces padělání medu.

Čeští včelaři budou mít prospěch ze změn

Pokrok a dynamika změn v každodenním životě vedly k tomu, že některá legislativní ustanovení ztratila svou účinnost v plnění přiřazených cílů a vyžadují opravu nebo zásadní změny. Ačkoliv navrhované změny mohou na začátku vyvolávat obavy, po hlubší analýze umožní přinést konkrétní výhody.

Výhody pro včelaře:

  • Vytváření jasné strategie „od pole k stolu”
  • Posilování důvěryhodnosti včelaře jako producenta přírodních, zdravých potravin
  • Ochrana a posílení významu evropského a národního včelařství
  • Posilování zásad udržitelné konkurence
  • Vytváření transparentních pravidel pro obchod s medem a včelími produkty
  • Ochrana spotřebitelů medu a včelích produktů před nekvalitními výrobky.
  • Eliminace nečestných praktik ve sféře padělání medu a včelích produktů.

 

Podnikané kroky mají za cíl chránit evropské včelařství a posilovat evropský trh s medem a včelími produkty. Avšak především by měly chránit spotřebitele, kteří hledají ve včelích produktech příležitosti k zdravému životu.