Patoka je jediná forma medu vhodná ke konzumaci. Lidé s cukrovkou a malé děti nesmí konzumovat včelí produkty. Tekutý med lze přidávat do čaje, mazat na chléb a konzumovat při jakékoli teplotě.
Slyšeli jste už někdy tato módní slova? Víte, které z nich jsou pravdivé a které jsou jen skvělým marketingovým trikem nebo pověrami, které se předávají z úst do úst?
Dnes vyvracíme mýty o medu, takže si ověřte své znalosti a využijte jeho vzácných vlastností.
POLOPRAVDA: Med se nesmí podávat dětem
Med by neměly konzumovat děti mladší než jeden rok – po této době je možné ho podávat v malých množstvích. Důvodem je potenciální kontaminace anaerobními bakteriemi rodu Clostridium busotulinum, které jsou častěji spojovány s botulismem, velmi nebezpečným pro zdraví a život. Oficiálně nebyla zjištěna kontaminace medu touto bakterií, proto si vybírejte med z okolních včelínů nebo kontrolujte zemi původu na sklenicích.
FAKT: Med se může zkazit
Nesprávně skladovaný med nemusí být vhodný ke konzumaci, ale to se stává v extrémních případech. Na zkažení medu může mít vliv jak špatný sběr medu, tak jeho nevhodné skladování. Pokud je tento včelí produkt uchováván na tmavém místě ve sklenici, lze jej bez problémů spotřebovat během několika let. Jeho trvanlivost může být až několik desítek let, ale pouze pokud je skladován za přísných podmínek.
MÝTUS: Skutečný med nekrystalizuje; pokud se tak stane, je med nevhodný ke konzumaci
Obě mají stejné vlastnosti, samozřejmě kromě formy. Krystalizace medu nemá vliv na jeho chemické složení a aktivita baktericidních enzymů se nemění. Proč dochází ke krystalizaci? Přírodní včelí med je směs monosacharidů – koncentrace a vzájemný poměr těchto cukrů způsobuje přechod z kapalné fáze do pevné. Krystalizace medu souvisí s druhem medu – nejrychleji krystalizují časné jarní medy, jako je řepkový nebo pampeliškový, nejdéle akátové medy. Tento proces však lze zvrátit zahřátím medu až na 40 °C, což se nazývá proces dekrystalizace. Včelaři používají profesionální vybavení, které jim tyto procesy usnadňuje.
FAKT: Pravý med je snadno rozpoznatelný
Pravý med poznáme především podle procesu krystalizace – pokud je i po několika týdnech či měsících stále ve tekuté konzistenci, můžeme předpokládat, že se nejedná o 100% přírodní produkt. Chuť s tím nemá mnoho společného – opravdoví znalci jsou někdy schopni rozpoznat umělé produkty, ale to je případ velmi charakteristických medů, např. lipového medu.
MÝTUS: Med by se měl po otevření skladovat v chladničce
Med uložený v chladničce krystalizuje rychleji kvůli zvýšené vlhkosti. Včelí produkt skladujte v těsně uzavřené nádobě, mimo dosah slunečního záření, při pokojové teplotě. Pokud chcete zachovat jeho tekutou formu a trvanlivost co nejdéle, je vhodné jej umístit do místnosti s nižší teplotou.
POLOPRAVDA: Čaj s medem pomáhá při chřipce
A ano i ne, protože med má mnoho zdraví prospěšných vlastností, které si můžete připomenout ZDE. Pokud však přidáte med do čaje při vyšší teplotě než 40 stupňů, ztratí většinu svých cenných vlastností. Mimochodem, stejné je to i s citronem – takže pokud pijete „zdravé” čaje s přísadami, nezapomeňte je přidat prakticky před samotným nápojem, když je vlažný, pokud vám záleží na víc než jen na chuti.
MÝTUS: Med by neměli jíst lidé s cukrovkou
Diabetici by se měli mít před medem na pozoru kvůli přítomnosti dobře vstřebatelných jednoduchých cukrů, které způsobují rychlý vzestup hladiny glukózy v krvi ihned po konzumaci. Průměrný obsah glukózy v tuzemských odrůdách medu je však 31 % a fruktózy 37,7 %. To znamená, že koncentrace glukózy po konzumaci medu postupně stoupá, aniž by docházelo k hypoglykemickému účinku, který není při cukrovce vhodný.
FAKT: Med má vysoký obsah kalorií
Med je navzdory mnoha svým skvělým vlastnostem produktem, který obsahuje hodně kalorií, takže lidé, kteří si hlídají postavu nebo drží redukční dietu, by měli kontrolovat jeho množství. Včelí med je poměrně kalorický produkt, ale stále obsahuje méně kalorií než běžný bílý cukr. 100 g medu obsahuje přibližně 340 kalorií. Lžička medu váží zhruba 12 gramů, takže jednoduchým výpočtem zjistíme, že jedna lžička medu přidaná např. do čaje má přibližně 30 kcal.
MÝTUS: Nejlepší je medovicový med
Někdy se má za to, že medovicový med je nejlepší, protože je nejdražší, a proto má největší výživovou hodnotu. To není pravda. Vysoká cena je způsobena tím, že jeho výroba je složitější, takže se ho získává méně a vzácné výrobky bývají dražší. Obecně je důležitá také chuť – medovicový med je poměrně univerzální, takže skvěle chutná v čaji i jako přísada do koláčů nebo dezertů.
FAKT: Existují skutečné medy, které nekrystalizují
Včelaři mohou získat med, který je plný a nikdy neprochází procesem tvrdé krystalizace, bez přidání umělých přísad. Mluvíme o krémovém medu, který se získává mechanickými operacemi až do bodu krystalizace, čímž se zabrání pozdější tvorbě silných krystalů v drobence – med zůstává po celou dobu krémový, je dokonale vhodný pro chléb a ztrácí své lepivé vlastnosti.
MÝTUS: Med se nesmí nanášet ani jíst kovovou lžičkou
Med má kyselou reakci, která však při kontaktu s kovem nezpůsobuje žádné negativní reakce. Jedná se o staré pověry, které nejsou vědecky potvrzené. Med můžete samozřejmě nanášet speciální dřevěnou tyčinkou, která má své kouzlo, ale není to nutnost.
FAKT: Med je vhodné konzumovat pro léčebné účely
Ačkoli jsou názory velmi vyhrocené, zastánci konzumace medu hojně hovoří o jeho zdravotních vlastnostech. Pokud máme rádi jeho chuť a chceme pečovat o své zdraví, můžeme denně užívat 40-100 g medu. Pro děti ve věku 3-18 let se doporučuje denní dávka 15-50 g medu. Nejmladší děti starší 1 roku by neměly překročit dávku přibližně 7,5 g denně.
MÝTUS: Bylinný med je med, ale s jinou chutí
Někteří z vás jistě slyšeli o bylinných medech, které velká část včelařů považuje za falšovaný med. Získávají se totiž krmením včel cukrovým sirupem obohaceným o bylinné výtažky. Podle zákona je však nelze považovat za med, přestože podporují léčbu mnoha nemocí a jsou cenným včelím produktem.
FAKT: Med může způsobovat alergie
Konzumace medu může u některých lidí vyvolat alergii, stejně jako jiné včelí produkty. Nejčastější příčinou alergie je pyl bylin a stromů. Alergii mohou vyvolat také včelí bílkoviny, které se nacházejí v sekretech krčních a slinných žláz.
Med opředený mnoha mýty
Med je po staletí opředen mnoha mýty, které se předávají z generace na generaci a nabývají na síle. Díky dnešní vědě dnes víme, které z nich jsou pravdivé a které ne. Tento včelí produkt je jistě zdravý. Doporučuje se téměř všem, ale samozřejmě s mírou, zejména pokud vám záleží na štíhlé postavě.