Jaké informace byste měli uvádět na sklenicích s medem? Jak by měla vypadat etiketa na med?

Téma označování sklenic je vždy aktuální a vyvolává mnoho otázek, zejména v období medobraní a stáčení medu. Včelaři, zejména začínající, mají pochybnosti o uvádění konkrétních informací na etiketě a hledání na internetu často vede k mylným informacím – protože publikace jsou nejednotné. V následujícím článku vám na základě spolehlivých informací z vládních internetových stránek stručně představíme výčet povinných prvků na etiketě.

Označování medu je povinné při prodeji na trhu, v tržnici a maloobchodních prodejnách, které se nacházejí na území celé České republiky. Při drobném prodeji přímo ze dvora není etiketa nutná. Nesmíme však zapomínat, že etiketa je také vizitkou včelaře. Proto bez ohledu na to, jakou formu prodeje preferujete, se vyplatí mít je na sklenici.  

Povinné údaje na etiketě

Při označování medu se řídíme směrnicí Rady 2001/110/ES ze dne 20. prosince 2001 a obecnými požadavky na značení balených potravin, tj. zejména nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1169/2011, zákonem č. 110/1997 Sb., v platném znění a vyhláškou č. 76/2003 Sb.

Všechny povinné údaje musí být:

  • čitelné (min velikost tištěného písma je 1,2 mm)
  • nesmazatelné (nedoporučujeme zápis tužkou, smývatelnou fixou apod.)
  • pevně spojené s obalem (není přípustné uvádět povinné údaje na visačkách, nedoporučujeme ani uvádění na víčku).

 

Nazev

U vytočeného/vykapaného/lisovaného medu stačí uvádět pouze „MED“. Název „Med“ může být doplněn nepovinným údajem květový nebo medovicový, podle původu medu. Tomuto označení však musí odpovídat hodnota elektrické vodivosti. V případě, že se jedná o med pastový, doporučujeme tuto informaci na obale uvést, nejlépe včetně označení původu medu (květový/medovicový). Pro zákazníka je tato informace jistě benefitem a zároveň zdůvodněním vyšší ceny oproti ostatním medům. Správné příklady: „MED“, „Med květový pastový“.

Identifikace včelaře

To zahrnuje údaje, jako jsou: jméno, příjmení a adresa (pokud jde o fyzickou osobu), obchodní název a adresa výrobce (se uplatní v případě právnické osoby). Není povinnost uvádět telefonní číslo. 

Množství nebo hmotnost

Uvádí se váha v g nebo v kg. Za hmotnost vyjádřenou na etiketě se považuje čisté množství potraviny, tj. bez započítání hmotnosti obalu – sklenice. Doporučené příklady: „Hmotnost: 1 kg“ nebo „Hmotnost: 1000 g“.

Minimální trvanlivost

Jelikož má med trvanlivost delší než 18 měsíců, zpravidla se uvádějí 2 roky, nemusí být uvedeno přesné datum, stačí uvést rok. Správné příklady: „Minimální trvanlivost do 12. 12. 2024“, „Minimální trvanlivost do konce 12. 2024“, „Minimální trvanlivost do konce 2024“, „Minimální trvanlivost do data uvedeného na dně sklenice.“ Na dně sklenice pak bude uvedeno „12. 12. 2024“.

Původ medu

Země kde byl med získán; tj. uvést: Původ: Česká republika nebo Země původu: Česká republika. Často se používají zkratky ČR nebo CZ. Ale dle vyjádření kontrolních orgánů je použití zkratek v označení potravin obecně nežádoucí. Ne všechny zkratky jsou totiž dobře srozumitelné všem spotřebitelům. Takže požadavek na uvádění původu celým názvem země vychází také z čl. 7 odst. 2 nařízení (ES) č. 1169/2011, který stanoví: Informace o potravině musí být přesné, jasné a spotřebitelům snadno srozumitelné.

Nepovinné údaje

  1. Označení druhu rostliny. Název medu je možné doplnit nepovinným údajem o druhu rostliny, z níž pochází. V takovém případě však vzorek musí splňovat všechna kritéria daná vyhl. č. 76/2003 Sb. Tedy musí pocházet zcela nebo převážně z uvedeného druhu rostliny a mít odpovídající organoleptické, fyzikálně-chemické a mikroskopické charakteristiky. Splnění těchto požadavků je pro běžného včelaře nemožné ověřit bez příslušných laboratorních analýz. I med vonící po lípách nemusí splnit limity na počet pylových zrn apod.  Chcete-li na etiketě přesto druh rostliny uvést, doporučujeme obejít přesné pojmenování použitím formulace „z období květu…“ nebo „z … oblasti“.
  2. Výživové údaje. Údaje o výživové hodnotě potraviny jsou pro med nepovinné, není potřebné je uvádět. Pokud je totiž na etiketu uvedete, musíte dbát na jejich úplnost, správnost, umístění v jednom zorném poli a snadnou čitelnost tak, jak to ukládají právní předpisy. 
  3. Odkaz na záruky kvality. Pokud chcete na etiketách uvádět různé značky kvality, například Regionální potravina, musí být toto tvrzení doplněno informací, na jakém základě byla známka kvality udělena.
  4. Zdravotní a výživová tvrzení. Informace na etiketě nesmí potravině připisovat vlastnosti umožňující zabránit určité lidské nemoci, zmírnit ji nebo ji vyléčit. Nesmí na tyto vlastnosti ani odkazovat. Jednalo by se o porušení legislativních norem s možným postihem státními orgány. Neuvádějte slova jako: pravý, čerstvý, čistý, 100%, domácí, kvalitní, přírodní, léčivý, dietetický, vhodný k prevenci. 

Je také důležité nepoužívat obrázky dostupné na internetu bez souhlasu jejich autora. Výjimkou jsou databáze stock fotografií, ale ani tyto soubory nelze vždy používat ke komerčním účelům. Nejbezpečnější je používat hotové medové etikety, na kterých je pro výše uvedené údaje vyhrazen zvláštní prostor.

 

Zdroj: Výzkumný Ústav Včelařský.